15 marca 2019
Inauguracyjna kolacja dla 60 gości przygotowana została przez ambasadorów kampanii RoślinnieJemy: Grzegorza Łapanowskiego, Marcina Popielarza, Marię Przybyszewską i Tomasza Olewskiego. Pomagali im uczestnicy programu MasterChef Junior, a wydarzenie poprzedzały warsztaty kuchni roślinnej.
– Warzywa są kolorowe, piękne, chrupkie i dają ogromne możliwości. Chcę uczyć ludzi, jak wybierać i przygotowywać rośliny, aby chętnie i często po nie sięgali – mówi Grzegorz Łapanowski, ambasador projektu i założyciel Fundacji Szkoła Na Widelcu – Prawdziwym wyzwaniem powinno też być dla nas to, jak współgrać ze środowiskiem naturalnym i przestać je tak bardzo niszczyć. Jedzenie może być dobre zarówno dla nas, jak i dla naszej planety – taka właśnie jest roślinna kuchnia. Czuję, że my – ludzie, którzy na co dzień zajmują się zawodowo jedzeniem – możemy w jakiejś mierze przyczynić się do tego, żeby wiedza i świadomość ludzi na ten temat była większa – dodaje.
W poniedziałkowym menu pojawiły się m.in. kolorowe buraki z powidłami śliwkowymi, balsamico, musztardowcem i orzechami laskowymi, karczoch z tapioką w mleku ryżowym z fermentowanym zielonym orzechem włoskim oraz kalarepa w imbirowym syropie z groszkiem wasabi, czarną soczewicą i słodkim ziemniakiem. Na deser podano wegańską bezę z lodami migdałowymi i cytrusami.
Marcin Popielarz, Chef Patron Restauracji Biały Królik i zwycięzca Plebiscytu S.Pellegrino Young Chef na najlepszego młodego szefa kuchni Europy Środkowo-Wschodniej, tłumaczy: lubię niszowe projekty, a w tym przypadku w pełni podpisuję się swoim nazwiskiem pod wszystkimi postulatami tej inicjatywy. Być może nigdy nie będę gotował wyłącznie kuchni wegańskiej, ale bardzo inspiruje mnie ten trend. Odpowiedzialność w odżywianiu się i gotowaniu, a także skrupulatny wybór produktów to jedna z idei fine diningu.
Zainteresowane osoby mogą wziąć udział w jednej z trzech zaplanowanych w tym roku kolacji “Chefs For Change”: w Gdyni (10 maja), Poznaniu (14 czerwca) i Warszawie (2 października). Dochód ze sprzedaży biletów wesprze działania Stowarzyszenia Otwarte Klatki – jednej z 12 najbardziej efektywnych organizacji prozwierzęcych na świecie.
Więcej informacji oraz link do zakupu biletów znaleźć można na stronie internetowej projektu.
O kampanii RoślinnieJemy
Celem kampanii Roślinniejemy jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. Swoje działania Roślinniejemy opiera na badaniach rynku, społecznych ankietach oraz rzetelnej wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych światowych trendów. W ramach kampanii Roślinniejemy prowadzona jest także akcja “Roślinne poniedziałki” inspirowana brytyjskim “Meatless Mondays”, której celem jest zachęcenie odbiorców do ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych raz w tygodniu.
Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia:
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: iod@otwarteklatki.pl
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.