Przekaż darowiznę

7 kroków do weganizmu

Zawsze można obudzić kogoś ze snu,

ale nawet największy hałas nie obudzi kogoś,

kto udaje, że śpi.1

Uwaga! Za chwilę przedstawię Ci siedem magicznych sztuczek, które, jeśli je zastosujesz, na zawsze zmienią Twoje życie, a nawet dużo więcej. Zmienią świat! Na lepsze! Kolejność nie ma znaczenia, nawet nie musisz wykonywać tych wszystkich siedmiu kroków (no, może poza ostatnim).

kroki

1. Zdobądź wiedzę o przemyśle, czyli o tym, jak naprawdę traktuje się zwierzęta.

Dziesiątki miliardów zwierząt na całym świecie są eksploatowane, okaleczane, męczone i mordowane w imię zysku. We współczesnym przemyśle mięsnym poza zyskiem nie liczy się nic. Krówki, kurki i świnki są szczęśliwe jedynie w reklamach i bajkach dla dzieci. Rzeczywistość jest dużo bardziej smutna, żeby nie powiedzieć przerażająca, ale warto ją poznać. Warto też wiedzieć, że jedna osoba przechodząc na weganizm, ratuje rocznie trzydzieści zwierząt gospodarskich2, a przez dawanie swoim działaniem przykładu innym ten potencjał jest dużo wyższy. To konsumenci kształtują rynek. Razem możemy więcej.

2. Zdobądź wiedzę o tym, jak to wpływa na świat.

Mięso stanowi jedno z największych zagrożeń współczesnego świata. Zakłady chowu przemysłowego stanowią dla dziury ozonowej niebezpieczeństwo większe niż transport.3 Z hodowli bydła pochodzi aż 14,5 procent wszystkich gazów cieplarnianych4. To o 40 procent więcej niż produkują wszystkie samochody, statki, samoloty i pociągi razem wzięte.5

Odchody zwierząt hodowlanych zanieczyszczają środowisko 160 razy bardziej niż ścieki miejskie6. Nie będę wspominać o wypalaniu lasów deszczowych pod pastwiska dla bydła (1/3 lądów naszej planety zajmuje przemysł hodowlany)7 ani o herbicydach i pestycydach, królujących na polach uprawnych genetycznie modyfikowanych roślin na paszę dla zwierząt, które to pola stanowią 70% wszystkich pól uprawnych na Ziemi.8

3. Zdobądź wiedzę o tym, co jest dla Ciebie zdrowe.

Według ONZ i wielu innych niezależnych organizacji, instytutów i uniwersytetów, weganizm jest zdrowy dla każdego, włączając w to dzieci w każdym wieku, kobiety w ciąży czy sportowców9. Wbrew powszechnym opiniom weganie i wegetarianie dostarczają swoim organizmom optymalną ilość białka. Weganizm sprzyja utrzymaniu niskiego poziomu cholesterolu we krwi i odpowiedniego ciśnienia, zmniejsza ryzyko występowania wszystkich chorób cywilizacyjnych, w tym chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy typu 2. Weganie mają też zwykle niższy wskaźnik masy ciała BMI i rzadziej chorują na raka.10 11 Według niektórych badań weganie żyją nawet do 15 lat dłużej niż wszystkożercy.12 13 14 15

4. Poznaj alternatywy produktów i sposobów odżywiania.

Przed podjęciem decyzji warto poznać i popróbować produktów, które wybijają się z ram znanej nam kuchni, choć bycie weganinem/weganką wcale nie musi się wiązać z kupowaniem egzotycznych, często bardzo drogich produktów w drugiego końca świata. Lokalny ryneczek często potrafi dostarczyć wszystkiego, co najlepsze. Niekiedy łatwiej jest znać wegańskie sposoby na naleśniki, pizzę czy cokolwiek Ci przyjdzie do głowy, ale to, co tak bardzo zaskakuje osoby, które świeżo przeszły na weganizm to niesamowite bogactwo smaków i przytłaczająca ilość możliwości, które otwiera przed nimi kuchnia roślinna.

5. Poznaj innych wegan.

Czy wiesz, że na świecie jest ponad 600 milionów wegetarian?16 Wegan jest trochę mniej, niektórzy z nich są nawet mili, ale na pewno każdy z nich chętnie wspomoże Cię wiedzą i zapałem. I wcale nie tak trudno ich znaleźć (np. tutaj: http://veganbuddy.pl/).

I nie są kosmitami. Niektórzy.

6. Co z nawykami żywieniowymi?

Nie musisz przestawać jeść swoich ulubionych potraw, żeby przejść na weganizm. Przyzwyczajenia dietetyczne nie należą do rzeczy, które łatwo można zmienić. Większość ludzi ma z tym problemy, bo smaki z dzieciństwa kształtują nasze poczucie bezpieczeństwa. Ale na rynku jest dostępny naprawdę szeroki wybór roślinnych zamienników wszelkiego rodzaju kotletów, kiełbas, serów, jogurtów, itp., a Internet aż kipi od blogów z przepisami na twarożek z orzechów, majonez sojowy czy wspaniałe ciasta bez użycia jajek czy mleka. Nie musisz rezygnować ze swoich przyzwyczajeń, a nowe potrawy wprowadzać stopniowo. Twoje ciało da Ci znać co dla niego dobre. Tak, to jest tak proste! Jeśli nie jesteś pewna/y swoich nawyków żywieniowych możesz zacząć od stopniowego eliminowania produktów odzwierzęcych, zastępując je roślinnymi. Gwarantuję Ci, że bardzo szybko poczujesz różnicę w jakości swojego życia.

7. Zrób to!

Nie wahaj się! To prostsze niż myślisz.

Tekst i foto: Art Haegenbarth

06.10.2014

1Zjadanie zwierzątJonathan Safran Foer
2Veganomics– Nick Cooney. Dr. Harish Sethu na blogu CountingAnimals.com poddał analizie dane Ministerstwa Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. W 2012 roku około 31 zwierząt cierpiało i zginęło dla jednego, statystycznego wszystkożercy.
3Badania przeprowadzone przez ONZ i Pew Research Center: FAO, Tackling climate change through livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities.
4W tych statystykach nie brano pod uwagę gazów powstających przy transporcie zwierząt.
5Niektóre źródła wskazują, że może to być nawet 50%. Niniejsza kalkulacja pochodzi z Zjadanie zwierzątJonathana Safrana Foera: Naukowcy z Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu twierdzą, że transport odpowiada za emisję 13,1 procent gazów cieplarnianych. 18 procent (patrz wyżej) to o 38 procent więcej niż 13,1 procent H. H. Rogner, D. Zhou, R. Bradley. P. Crabbé, O. Edenhofer, B. Hare (Australia), L. Kuijpers, M. Yamaguchi, Introduction, w: () Climate Change 2007: Mitigation. Contribution of Working Group III to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, red. B. Metz, O. R. Davidson, P. R. Bosch, R. Dave, L. A. Meyer Cambridge University Press, 2007.
6Stwierdził to John P. Chastain, inżynier z uniwersytetu w Minnesocie w: Zjadanie zwierzątJonathana Safrana Foera. Szacunki oparł na danych Agencji Ochrony Środowiska Illinois Environmental Protection z 1991 roku.
7Wpływ chowu zwierząt gospodarskich na środowisko przyrodniczeDr inż. Łukasz BIŁOS Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki. Dr inż. Alicja KOLASA-WIĘCEK Wydział Ekonomii i Zarządzania Politechka Opolska
8Wpływ chowu zwierząt gospodarskich na środowisko przyrodniczeDr inż. Łukasz BIŁOS Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki. Dr inż. Alicja KOLASA-WIĘCEK Wydział Ekonomii i Zarządzania Politechka Opolska
9American Dietetic Association, Vegetarian Diets, http://bit.ly/a5lmsG.
10Centers for Disease Control and Prevention, LCWK9. Deaths, percent of total deaths, and death rates for the 15 leading causes of death: United States and each state, 2006, http://1.usa.gov/10qkAwg
11The Complete Idiot’s Guide to Plant-Based Nutrition– Julieanna Hever
12Vegetarian Times Kwi 1999
13Vegetarians Live Longer Than Meat-Eaters, Study Finds – WSJ http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887324423904578523190441042514
147 Reasons Vegetarians Live Longer – TIME http://time.com/9463/7-reasons-vegetarians-live-longer/
15Vegetarians have longer life expectancy than meat eatershttp://www.nutraingredients.com/Research/Vegetarians-have-longer-life-expectancy-than-meat-eaters-finds-study
16Zwierzęta należy wykluczyć z menu Philip Wollen http://youtu.be/hESksXbJZ3o (http://youtu.be/hESksXbJZ3o)

Pomóż nam działać!

50 zł100 zł20 złinna kwota

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.