Ziemia, jak doprowadziliśmy do katastrofy – recenzja

Ziemia, jak doprowadziliśmy do katastrofy – recenzja

Nathaniel Rich, młody amerykański eseista i nowelista znany jest z kilku dość głośnych książek takich jak “King Zeno”. W amerykańskich kręgach jest dużo bardziej rozpoznawalny niż w Europie, lecz nawet na kontynencie jego książki znalazły liczne grono fanów.  “Ziemia. Jak doprowadziliśmy do katastrofy” jest mistrzowskiej klasy reportażem  Nie tylko merytorycznie przedstawia przebieg wydarzeń, ale jednocześnie...

Czytaj…
Choroba zielonych mięśni – wyjaśniamy

Choroba zielonych mięśni – wyjaśniamy

Choroba zielonych mięśni to jedno z wielu schorzeń, które może pojawiać się w hodowli kurczaków na mięso. Z naszego wpisu dowiecie się, skąd się ono bierze i jaki ma związek z hodowlą przemysłową.

Czytaj…
5 różnic pomiędzy kurczakiem hodowanym na mięso a kurczakiem żyjącym w naturze

5 różnic pomiędzy kurczakiem hodowanym na mięso a kurczakiem żyjącym w naturze

Kurczaki obecnie hodowane na mięso to w ogromnej większości sztucznie stworzone przez człowieka rasy szybko rosnące. Ich zadaniem jest przybieranie na wadze w jak najkrótszym czasie, aby przynosiły zysk hodowcy. Nie mają one dostępu do naturalnego światła i świeżego powietrza, żyją w apatii i bólu. Życie tych wynaturzonych kurczaków różni się całkowicie od życia kur,...

Czytaj…
Ile naprawdę kosztuje foie gras

Ile naprawdę kosztuje foie gras

Foie gras to ekskluzywny przysmak kuchni francuskiej. Podaje się go zwykle w plastrach smażonych na tłuszczu lub na zimno, w formie pasztetu. Jest prosty w wykonaniu – wystarczy przyprawić go solą i pieprzem. Szukasz najlepszego przepisu na foie gras? Odradzamy! Zawiera ignorancję połączoną z cierpieniem. 

Czytaj…
Czy śledztwo Otwartych Klatek zakończy produkcję foie gras na Ukrainie?

Czy śledztwo Otwartych Klatek zakończy produkcję foie gras na Ukrainie?

24 stycznia ukraińscy parlamentarzyści wykonali ogromny krok w stronę odpowiedzialnego rolnictwa: zaproponowali nowelizację Ustawy O Ochronie Zwierząt, która uzupełnia dotychczasowe zapisy o zakaz przymusowego tuczu gęsi, równocześnie zakazując zarówno produkcji, jak i sprzedaży foie gras w całym kraju. 

Czytaj…
Dobrostan lisów: publikujemy nowy raport

Dobrostan lisów: publikujemy nowy raport

Przedstawiamy kolejną publikację, w której rozprawiamy się z przemysłem futrzarskim. Tym razem pochylamy się nad kwestią dobrostanu lisów. W naszym raporcie zestawiamy naturalne warunki środowiskowe tych drapieżników z warunkami panującymi na fermach. Omawiamy minimalne normy utrzymywania lisów i liczne problemy z tym związane.   W ubiegłym tygodniu poinformowaliśmy Was o publikacji badań Fur Free Alliance,...

Czytaj…
Koniec przemysłu futrzarskiego

Koniec przemysłu futrzarskiego

Fur Free Alliance, organizacja wspierająca kampanie antyfutrzarskie, opublikowała w tym tygodniu raport na temat szkodliwości certyfikatu hodowlanego WelFur. Wyniki raportu zostały zaprezentowane w Parlamencie Europejskim. Pojawili się tam również przedstawiciele europejskiego przemysłu futrzarskiego.

Czytaj…
Hodowcy w Sejmie! 10 najbardziej absurdalnych cytatów

Hodowcy w Sejmie! 10 najbardziej absurdalnych cytatów

Przedstawiamy Wam ranking 10 najbardziej absurdalnych wypowiedzi hodowców i posłów z ostatniego posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Ochrony Zwierząt [sic!], Praw Właścicieli Zwierząt oraz Rozwoju Polskiego Rolnictwa.  To śmiech przez łzy. Wypowiedzi te byłyby jeszcze bardziej zabawne, gdyby nie fakt, że hodowcy próbują wpłynąć na zmiany w prawie, na których mogą poważnie ucierpieć zwierzęta. Hodowcy starają się...

Czytaj…
Cyrk w popkulturze – Madagaskar 3

Cyrk w popkulturze – Madagaskar 3

Cyrkowe motywy towarzyszą nam bardzo często w reklamach, filmach czy teledyskach. Barwne stroje, czerwone nosy i pięknie przebrane, galopujące konie wokół areny, którą obserwują tysiące widzów jedzących popcorn i śmiejących się z gagów serwowanych przez parę klaunów. Arena cyrkowa to niewątpliwie magiczne miejsce. Jednak warto czasem stanąć z boku i zastanowić się, co w rzeczywistości...

Czytaj…
Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik – recenzja książki K. Kuszlewicz

Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik – recenzja książki K. Kuszlewicz

Temat braku należytej prawnej ochrony zwierząt jest bardzo istotny zarówno w kontekście obietnic, jakie złożyły niektóre ugrupowania polityczne, które zasiadły niedawno w parlamencie, jak i z uwagi na coraz większą świadomość społeczeństwa. Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik to książka, która stanowi pewnego rodzaju odpowiedź na rosnące zainteresowanie tematyką ochrony zwierząt.

Czytaj…
5 dobrych zmian dla zwierząt w 2019 roku

5 dobrych zmian dla zwierząt w 2019 roku

Dzięki staraniom wielu zaangażowanych osób i rosnącego poparcia społeczeństwa, w 2019 r. udało się osiągnąć naprawdę wiele dobrego w kwestii ochrony i dobrostanu zwierząt. Jakie dokonania udało się wypracować? Jakimi sukcesami możemy się cieszyć? Tego, a także wiele więcej, dowiesz się z poniższego artykułu. Miłej lektury! Zmiana nr 1- Auchan Polska wycofuje ze sprzedaży żywe...

Czytaj…
Jak działają grupy lokalne Otwartych Klatek? Miesiąc z życia grupy lokalnej

Jak działają grupy lokalne Otwartych Klatek? Miesiąc z życia grupy lokalnej

Skuteczność naszych działań na rzecz polepszenia losu zwierząt hodowlanych to efekt zaangażowania pracowników Otwartych Klatek i wolontariuszy w całej Polsce. Jesteśmy jedną organizacją, ale dla ułatwienia komunikacji i sprawnej organizacji wydarzeń na miejscu, działamy w grupach lokalnych. Jak funkcjonuje grupa lokalna, czym się zajmuje, jak wygląda w niej typowy miesiąc pracy? Wszystkiego dowiesz się w...

Czytaj…

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.