1 sierpnia 2019

Koniec foie gras na Ukrainie

Firma MHP, odpowiedzialna za produkcję foie gras na Ukrainie, ogłosiła wczoraj zakończenie działalności swojej ostatniej fermy. Decyzja zapadła na skutek przeprowadzonego przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki śledztwa, które zostało opublikowane w marcu tego roku.

Według oficjalnego oświadczenia wydanego przez MHP Group ostatnia ferma produkująca foie gras na Ukrainie ma zostać zamknięta najpóźniej do września tego roku. Firma zdecydowała się na zakończenie działalności pod wpływem międzynarodowego nacisku społecznego, jaki zrodził się po publikacji śledztwa przeprowadzonego przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

“Produkcja gęsiego mięsa i foie gras jest sprzeczna z firmową polityką i strategią światowego lidera dbającego o dobrostan zwierząt” – podają dyrektorzy MHP w oświadczeniu.

Śledztwo Otwartych Klatek zostało opublikowane w marcu tego roku. Nagrania zostały zrealizowane ukrytą kamerą przez jednego z pracowników z fermy. Udokumentował on szereg okrutnych praktyk stosowanych rutynowo wobec zwierząt. Ptaki są brutalnie przerzucane z ciężarówek do klatek, co powoduje u nich liczne obrażenia. W celu maksymalnego otłuszczenia wątroby w dół gardła aż do żołądka wpycha im się metalowe rurki posmarowane olejem maszynowym. Ranne lub martwe ptaki są pozostawiane wśród innych osobników, tworząc gnijący stos zwłok.

Na fermie MHP przebywało 20 tysięcy ptaków. W zeszłym roku firma sprzedała ponad 50 tysięcy ton foie gras, z czego większość została przeznaczona na eksport. Zamknięcie fermy wiąże się z oszczędzeniem cierpienia wielu zwierząt.

Produkcja foie gras jest dla kaczek i gęsi męką – komentuje Marta Korzeniak ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Ptaki są przymusowo karmione kilka razy dziennie, do gardeł wpycha im się rury, przez które przechodzi strumień pożywienia. Zdarza się, że żołądki gęsi i kaczek nie wytrzymują i pękają. Ponadto, nieproporcjonalnie duża wątroba powoduje problemy z oddychaniem i poruszaniem się, generując dodatkowe cierpienie – dodaje.

Proces pozyskiwania foie gras został uznany za na tyle okrutny, że już od 2000 roku tego rodzaju produkcja jest w Polsce nielegalna. Na zakazanie produkcji foie gras zdecydowały się także Austria, Czechy, Dania, Finlandia, Niemcy, Indie, Izrael, Włochy, Luksemburg, Holandia, Norwegia, Południowa Afryka, Szwecja, Szwajcaria i Wielka Brytania.

Mimo to, w dalszym ciągu przerośnięte gęsie i kacze wątróbki są importowane z innych krajów. Aktywiści ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki prowadzą kampanię, w ramach której zbierają podpisy pod apelem do restauracji i sklepów o wycofanie z oferty pasztetu strasburskiego. Więcej szczegółów znaleźć można na stronie internetowej akcji.

Dodatkowe materiały:

Oświadczenie MHP Group: https://www.mhp.com.ua/en/media/press-releases/details/end-of-operations-at-the-snyatynska-poultry-farm

Nagranie z fermy: https://www.youtube.com/watch?v=00rgLcwZIWg

Prosimy o wskazanie Stowarzyszenia Otwarte Klatki jako źródła.

Zdjęcia (kadry ze śledztwa): https://drive.google.com/drive/folders/1R8sOZ6LD-AoPI5pcUDo7udRdMzgTkI7x?usp=sharing

Zdjęcia ilustracyjne (do Państwa dyspozycji, ale nie pochodzące bezpośrednio ze śledztwa):

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia:imm-logo-poziom_72dpi_0.jpg