21 lipca 2020

Local Heroes oficjalnie marką wolną od futer!

Local Heroes, jedna z najbardziej znanych marek streetwearowych w Polsce, przystępuje do międzynarodowego programu Sklepy Wolne Od Futer (Fur Free Retailer). Ten krok to zobowiązanie do projektowania ubrań bez użycia futer zwierzęcych oraz wyraz poparcia dla etycznej mody. Decyzja marki wpisuje się w jej politykę zrównoważonego rozwoju.

Marka Local Heroes została założona w 2013 r. i dziś jest jednym z najpopularniejszych brandów streetwearowych w Polsce. T-shirty i bluzy z dwuznacznymi sloganami oraz wyraziste akcesoria błyskawicznie podbiły serca fanów mody nie tylko w kraju. Projekty Local Heroes wybierały między innymi takie ikony popkultury jak Rihanna, Miley Cyrus czy Cara Delevingne, co przełożyło się na sukces międzynarodowy marki.

Decyzja Local Heroes o przystąpieniu do międzynarodowego programu Sklepy Wolne Od Futer (ang. Fur Free Retailer) jest podyktowana zarówno względami etycznymi, jak i ekologicznymi i wpisuje się w politykę zrównoważonego rozwoju marki. Zgodnie z przyjętą deklaracją w kolekcjach Local Heroes nie znajdziemy nigdy ubrań i dodatków z prawdziwym futrem. Ten krok to również ukłon w stronę większości konsumentów w Polsce i na świecie, którzy chcą mody wolnej od cierpienia oraz tworzonej z poszanowaniem środowiska.

Krok w stronę dołączenia do programu Sklepy Wolne Od Futer wydał nam się naturalnym następstwem wobec tego, w jaki sposób patrzymy na rozwiązania, którymi chcemy kierować się w dalszym budowaniu marki Local Heroes – mówi Aglaia Semenko, Brand Manager Local Heroes – Pod koniec czerwca 2020 r. opublikowaliśmy nasze 5-letnie zobowiązanie wobec wdrożenia rozwiązań z zakresu mody zrównoważonej, w którym mówimy wprost, że chcemy podejmować odpowiedzialne decyzję i zachęcać do tego innych. Dołączenie do programu pozwoli nam uświadomić naszych klientów w tematyce etycznej konsumpcji, ale również może zwróci to uwagę innych marek i zachęci je do podobnego działania. Wiemy, że reguła małych kroków działa i właśnie to się dla nas liczy, aby powoli dążyć do wspólnego celu. Cieszymy się, że możemy być częścią tego międzynarodowego projektu i przede wszystkim, że możemy wesprzeć akcję Sklepy Wolne Od Futer – dodaje Semenko.

Program Sklepy Wolne Od Futer jest obecnie prowadzony w ponad 25 krajach na całym świecie. Jego główny cel to przekonywanie firm odzieżowych do tworzenia mody bez futer zwierzęcych, a także dostarczanie konsumentom rzetelnej informacji na temat polityki poszczególnych marek w tej kwestii. Program promuje wycofywanie ze sklepów odzieży i dodatków z prawdziwym futrem, zaś klientom pozwala podejmować świadome i etyczne decyzje zakupowe. Koordynatorem inicjatywy jest koalicja Fur Free Alliance zrzeszająca organizacje zajmujące się ochroną i prawami zwierząt. W Polsce od 2013 r. program prowadzi Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

Każda decyzja o przystąpieniu do programu tak dużej marki jak Local Heroes jest bardzo pozytywnym sygnałem dla całej branży odzieżowej – mówi Agnieszka Rolnik, koordynatorka programu Sklepy Wolne Od Futer ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Nas jako Stowarzyszenie Otwarte Klatki ten krok cieszy podwójnie, bo jest podyktowany względami etycznymi i środowiskowymi. To potwierdza, że nawet najwięksi gracze na rynku chcą tworzyć modę odpowiedzialną i wolną od cierpienia. Mamy nadzieję, że inne polskie marki również pójdą tą drogą – dodaje Rolnik.

Obecnie program Sklepy Wolne Od Futer zrzesza ponad 1000 marek odzieżowych z całego świata. Wśród firm i projektantów, którzy dotychczas dołączyli do inicjatywy, są m.in. GUCCI, Armani, Michael Kors czy Hugo Boss. Ich pełna lista znajduje się na międzynarodowej stronie programu https://furfreeretailer.com/. Branża modowa coraz głośniej przyznaje, że na rynku nie ma dłużej miejsca na prawdziwe futra. Zarówno ze względu na dobro zwierząt, które są hodowane w dramatycznych warunkach powodujących cierpienie fizyczne i psychiczne, jak i ze względu na środowisko naturalne zanieczyszczane przez fermy i zakłady zajmujące się obróbką futer.

Firmy zainteresowane przystąpieniem do programu Sklepy Wolne Od Futer mogą to zrobić poprzez kontakt podany na stronie http://www.otwarteklatki.pl/sklepy-wolne-od-futer/.

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest