8 lutego 2022
Wszystkie te zagadnienia są przedmiotem debaty publicznej zarówno w Polsce jak i na świecie. Chów klatkowy będzie przedmiotem prac Komisji Europejskiej i zapowiadany jest europejski zakaz takich hodowli. Uśmiercanie męskich piskląt przez zmielenie (maceracja) lub zagazowanie, jest od lat bardzo kontrowersyjną praktyką związaną z produkcją jaj. Niedawno Francja i Niemcy podjęły decyzję o zakazie takich działań. Jest to możliwe dzięki nowym technologiom, które pozwalają wykrywać płeć piskląt przed wykluciem. Temat oddziaływania ferm przemysłowych na mieszkańców od lat jest obecny w polskich mediach, a polski Parlament pracuje nad ustawą odorową, która ma być odpowiedzią na protesty mieszkańców.
Te wszystkie problemy mogą być rozwiązane i możliwe jest poprawienie sytuacji zwierząt oraz ludzi skazanych na sąsiedztwo ferm przemysłowych. Byłoby to o wiele prostsze, gdyby również środowisku hodowców drobiu zdecydowało się być częścią tych zmian. Niestety reakcja tego środowiska po reportażu jest niezwykle rozczarowująca. Nie pojawiły się żadne deklaracje realnych działań na rzecz poprawy sytuacji zwierząt i ludzi. Zamiast tego środowisko hodowców drobiu skupiło się szukaniu jakichkolwiek nieścisłości w reportażu, aby podważyć jego zasadność. Żadne uwagi ze strony hodowców nie zmieniają jednak faktu, że poruszone w reportażu tematy wiążą się z niepotrzebnym cierpieniem zwierząt.
Wskutek reportażu złożyliśmy zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa – liczymy, że organy ścigania podejmą zdecydowane działania w tej sprawie.
Poniżej przedstawiamy wyjaśnienia dotyczące rzekomych nieścisłości w materiałach Otwartych Klatek użytych w materiale. W rzeczywistości powinniśmy tu raczej mówić o niezrozumieniu reportażu i jego przesłania. Mimo wszystko liczymy, że środowisko drobiarskie zdecyduje się być częścią zmian dla zwierząt, zamiast je stopować.
Materiały z hodowli klatkowych kur niosek oraz z hodowli kurczaków na mięso pochodzą z polskich ferm. Jedynie krótki fragment ukazujący proces maceracji, czyli mielenia kogucików, nie pochodzi z Polski, a źródło filmu jest podpisane w reportażu. Ta praktyka jest dopuszczalna również w naszym kraju i z uwagi na ustandaryzowaną technologię, proces ten wygląda w ten sam sposób, a materiał wykorzystany w reportażu może służyć jako video poglądowe. Niemniej jednak w Polsce częściej stosowana jest metoda gazowania wyklutych piskląt płci męskiej.
Wszystkie materiały z hodowli klatkowych kur niosek oraz hodowli kurczaków na mięso pozyskane od Stowarzyszenia Otwarte Klatki pochodzą z okresu 2015-2020. Od tego czasu prawodawstwo w Polsce jak i Unii Europejskiej dotyczące dobrostanu tych zwierząt na fermach nie uległo zmianie. Warunki, które są ukazane w tych materiałach są dalej dopuszczalne. Nie są więc manipulacją a statusem quo tego rodzaju hodowli.
Wszystkie materiały z hodowli kur niosek pozyskane od Stowarzyszenia Otwarte Klatki pochodzą z hodowli klatkowych z okresu 2015-2019. Dokumentacja z jednej ferm, co do której wysuwane są zarzuty, jakoby przedstawiała fermę z klatkami bateryjnymi wycofanymi w UE od 2012 roku, została przeprowadzona w latach 2018-2019. Gospodarstwo było zarejestrowane jako legalnie działający podmiot podlegający regularnym kontrolom Inspekcji Weterynaryjnej.
Przy załadunku kurczaków nierzadko pracują osoby nieprzygotowane do pracy ze zwierzętami, w wyniku czego cierpią zwierzęta. Praca często odbywa się w systemie na tzw. akord, co wiąże się z ogromnym pośpiechem. Prowadzi to do skrajnych sytuacji, które mogliśmy zaobserwować w reportażu. Śmierć na etapie tuczenia kurczaków, podczas łapania do transportu oraz samego transportu, jest wkalkulowana od samego początku w ekonomiczny bilans produkcji. Producenci drobiu liczą się z tymi stratami.
Obecne prawodawstwo unijne dotyczące dobrostanu zwierząt hodowlanych, choć na wysokim poziomie względem reszty świata, wciąż nie jest wystarczające, biorąc pod uwagę dobro zwierząt. Sama Komisja Europejska przyznaje ten fakt, czego dowodem są jej obecne działania mające na celu poprawę legislacji dot. dobrostanu zwierząt hodowlanych, takie jak procedowany zakaz hodowli klatkowej w całej Unii Europejskiej.
– Rezolucja w sprawie europejskiej inicjatywy obywatelskiej “End The Cage Age – Koniec Epoki Klatkowej”: https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=C(2021)4747&lang=pl
– Stanowisko Europejskiej Federacji Weterynarzy wobec chowu klatkowego kur niosek oraz dostępnych alternatyw: https://fve.org/cms/wp-content/uploads/002-Welfare_friendly_systems_Laying-Hens-draft_adopted.pdf
– Badania opinii społecznej Biostat z roku 2020 wskazują, że Polkom i Polakom zależy na losie kur. Aż 92% ankietowanych uważa, że warunki hodowli kurcząt hodowanych na mięso powinny ulec poprawie, a 82% zgodnie odpowiedziało, że chów klatkowy kur niosek nie zapewnia im odpowiednich warunków do życia.
– Badania Biostat (2020) dot. kurcząt hodowanych na mięso: https://www.otwarteklatki.pl/blog/polacy-znow-po-stronie-brojlerow
– Badania Biostat (2020) dot. chowu klatkowego kur niosek: https://otwarteklatki.pl/blog/zapytalismy-polakow-co-sadza-o-hodowli-klatkowej-najnowsze-wyniki-badan-moga-cie-zaskoczyc
Służby weterynaryjne w naszym kraju są niedofinansowane i z tego powodu niestety nie spełniają swojej funkcji w wystarczającym stopniu. Kontrole przeprowadzane są rzadko i po wcześniejszej zapowiedzi, dzięki czemu producenci mają możliwość ukrycia niektórych nieprawidłowości.
Raport Najwyższej Izby Kontroli dot. bezpieczeństwa żywności: https://www.nik.gov.pl/plik/id,25232,vp,27982.pdf
Alternatywą dla mielenia czy gazowania kogucików jest wykrywanie ich płci jeszcze przed wykluciem tzw. metodą in-ovo, a następnie oddzielenie jaj z zarodkami męskimi. W samej Europie już trzy kraje zakazały zabijania kogucików po wykluciu – Niemcy, Szwajcaria i Francja. Podobny zakaz ma wejść w życie również we Włoszech.
Stowarzyszenie Otwarte Klatki jest częścią organizacji Anima International zrzeszającej 9 organizacji prozwierzęcych z krajów europejskich. Wszystkie materiały Otwartych Klatek to automatycznie materiały Anima International i na odwrót. Materiały z hodowli klatkowych kur niosek oraz hodowli kurcząt brojlerów ukazane w reportażu pochodzą tylko z Polski i zostały zebrane przez aktywistów Otwartych Klatek.
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: iod@otwarteklatki.pl
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.