30 maja 2020

Przełomowa decyzja: sprzedaż psiego mięsa w Chinach jest już nielegalna!

W Chinach ogłoszono publikację najnowszego Katalogu Zwierząt Gospodarskich, w którym zaszła przełomowa zmiana – w katalogu nie zostały uwzględnione psy. Sprzedaż żywych psów z przeznaczeniem na ubój oraz sprzedaż psiego mięsa są już nielegalne.

Organizacje prozwierzęce z Chin i całego świata walczą o poprawę dobrostanu zwierząt hodowlanych w tym państwie od lat. Spożywanie psiego mięsa jest kontrowersyjne dla zachodniej części świata, jednak w niektórych częściach Azji jeszcze do niedawna psy były traktowane jak każde inne zwierzę gospodarskie – psie mięso było dostępne w restauracjach czy na marketach. Pomimo że konsumpcja takiego mięsa nie została zakazana, jego sprzedaż jest już nielegalna.

Decyzja chińskiego Ministerstwa Rolnictwa o wykreśleniu psów z listy zwierząt gospodarskich jest przełomowa i jest kolejnym krokiem ku poprawie dobrostanu zwierząt hodowlanych w Azji – mówi Marta Korzeniak ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Liczymy na to, że pociągnie za sobą szereg kolejnych decyzji względem pozostałych zwierząt, które w dalszym ciągu żyją w strasznych warunkach, zarówno na fermach przemysłowych, jak i na mokrych targach – dodaje Korzeniak.

Decyzja o zakazie sprzedaży żywych psów i psiego mięsa w całych Chinach zapadła w kluczowym momencie – trzy tygodnie przed słynnym festiwalem w Yulin, podczas którego uczestnicy zabijają tysiące psów, stosując takie praktyki jak gotowanie żywcem czy tortury. Mają one na celu poprawić smak mięsa. Zakaz może uratować nawet około 10 milionów psów rocznie.

Wierzymy, że kolejnym słusznym krokiem jest całkowity zakaz organizowania mokrych targów, które są źródłem ogromnego cierpienia dla zwierząt oraz stwarzają zagrożenie epidemiologiczne – mówi Marta Korzeniak – Zakaz spożywania psiego mięsa jest wyraźnym sygnałem, że percepcja zwierząt na wschodzie się zmienia, a ich dobrostan staje się ważnym tematem – dodaje Korzeniak.

Petycję Stowarzyszenia Otwarte Klatki w sprawie zakazu organizowania targów żywych zwierząt można podpisać tutaj.

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest image.png