22 grudnia 2021

Włochy zakazują hodowli zwierząt na futro!

Już od 1 stycznia 2022 r. we Włoszech będzie obowiązywał zakaz hodowli zwierząt futerkowych (wszystkich gatunków), a do 30 czerwca 2022 r. ma zostać zlikwidowane ostatnie 10 ferm norek, które jeszcze funkcjonują w kraju. Włochy tym samym dołączają do prawie dwudziestu państw, które odsyłają fermy futrzarskie do historii.

​​Komisja Budżetowa włoskiego Senatu zagłosowała za zatwierdzeniem zmodyfikowanej wersji poprawki do ustawy budżetowej, która spowoduje zamknięcie w ciągu sześciu miesięcy 10 pozostałych ferm norek oraz wprowadzenie stałego zakazu hodowli zwierząt futerkowych w całym kraju.

We Włoszech rocznie na futro było zabijanych ok. 60 000 norek. W 2020 r., po wykryciu pierwszego ogniska SARS-CoV-2 na holenderskiej fermie norek, włoskie organizacje prozwierzęce rozpoczęły kampanię #EmergenzaVisoni; jej skutkiem było tymczasowe zawieszenie działania ferm futrzarskich do 31 grudnia 2021 roku. Zapis ten pozwolił uniknąć narodzin 40 000 norek, a także znacznie zmniejszył ryzyko powstawania nowych ognisk SARS-CoV-2 na fermach.

Każdego roku kolejne kraje mówią „dość” przemysłowi futrzarskiemu ze względu na troskę o zwierzęta, ale też zagrożenie dla zdrowia publicznego, jakie stwarzają fermy norek – mówi Marta Korzeniak ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Włochy dołączają do grona prawie dwudziestu państw, które zakazały hodowli zwierząt na futro, m.in. Holandii, Chorwacji, Wielkiej Brytanii, Norwegii, Czech czy Słowacji. Niezmiennie czekamy na podobną decyzję w Polsce – dodaje Korzeniak.

W 2021 r. hodowli zwierząt na futro zakazały Estonia i Francja. Debata na temat wprowadzenia zakazu toczy się obecnie m.in. w Litwie, Łotwie i Ukrainie. W Polsce w najbliższych tygodniach ma zostać złożony projekt zakazujący hodowli zwierząt na futro przygotowany przez posłankę Małgorzatę Tracz z Zielonych przy wsparciu Stowarzyszenia Otwarte Klatki oraz Fundacji Viva!.

Polacy od lat sprzeciwiają się hodowli zwierząt na futro – ok. 70% społeczeństwa uważa, że hodowanie i zabijanie zwierząt dla pozyskania ich futer jest niedopuszczalne. Działania Otwartych Klatek na rzecz zakazu można wesprzeć podpisując petycję na stronie: https://cenafutra.pl/.

Zdjęcia – fermy norek w Polsce:

Źródła:

Stowarzyszenie Otwarte Klatki jest powstałą w 2012 roku ogólnopolską organizacją zrzeszającą osoby, które chcą zmienić los zwierząt hodowlanych. Od 2018 roku jesteśmy częścią Anima International – działamy w Polsce, Wielkiej Brytanii, Rosji, Estonii, Danii oraz na Litwie, Ukrainie i Białorusi. Naszym celem jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt.

www.otwarteklatki.pl

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest